La ce te ajuta sa iti setezi obiective

28 Nov

 Timp mediu pentru parcurgerea articolului ~ 3 minute

“Set your goals high, and don’t stop till you get there.” ~  Bo Jackson 

La training-uri, seminarii,  ateliere de coaching, in carti, la serviciu – auzi, ti se cere, ti se sugereaza, mai mult, esti chiar “obligat” sa iti setezi obiective de preferat SMART si in loc sa o vezi ca pe o activitate normala si sa intelegi partea absolut benefica a acestui exercitiu – devine o povara. O povara pentru ca nu ai timp (asta e cea mai buna scuza), nu intelegi la ce te ajuta, de ce ti se cere, pentru ca nu stii sa le formulezi sau ce vrei, etc.

La ce te ajuta sa iti setezi obiective?

  • Setarea obiectivelor te ajuta sa vezi exact unde te afli si care sunt responsabilitatile tale.
  • Ai o mai buna intelegere a valorii si contributiei aduse de tine prin munca, efortul si timpul depus intr-o anumita perioada.

S-ar putea sa descoperi ca indeplinesti mai bine o sarcina atunci cand vrei decat atunci cand trebuie

Vreau este pentru tine iar trebuie este pentru ceilalti. Automotivarea este doar o chestiune de alegere. Un obiectiv este masura standard a valorii pe care oamenii o folosesc pentru a-si evalua performanta.

Cateva informatii utile din studiile efectuate in acest domeniu (Latham & Locke):

  • obiectivele ambitioase cresc semnificativ performanta – indiferent de metoda prin care au fost setate;
  • competenta adecvata (informatiile si abilitatile cerute de postul ocupat) conduc la o relatie lineara intre gradul de dificultate al unui obiectiv si performanta la locul de munca;
  • obiectivele ambitioase →efort crescut, focusare si perseverenta vs obiectivele cu grad mic de dificultate;
  • experienta succesului  nu depinde de nivelul absolut, cantitativ (calitativ) al performantei atinse, ci de relatia intre performanta si obiectivul setat. Daca un obiectiv este depasit → experienta succesului, daca obiectivul nu este atins →insatisfactie, neplacere.
  • Cu cat o persoana are succes in atingerea unor obiective inalte, cu atat acea persoana se va simti mai importanta, ii va creste starea de bine, gradul de satisfactie, placere si de fericire.

Cunoscandu-te pe tine si cunoscand si echipa/departamentul/compania pe care o conduci este un punct de plecare in setarea obiectivelor.

Intr-o organizatie, indiferent de tipul sau – publica sau privata, rezultatele sunt cele care conteaza. Pentru ca angajatii  sa aduca rezultate efectiv, fiecare in parte are nevoie sa isi cunosca contributia individuala la rezultatul respectiv – adica  sa aiba obiective specifice in activitatea pe care o desfasoara si sa ii  fie clar modul in care realizarea obiectivelor individuale contribuie la obiectivul echipei/organizatie.

 

Se apropie sfarsitul de an, o ocazie buna pentru stabilirea de noi obiective! :). Promitem ca revenim cu niste materiale si ateliere pe tema aceasta.

Cu drag,Rodica Obancea 

www.successcoaching.ro

‎”Progresul vine din intrebari, nu din raspunsuri.”

Leave a comment